Eesti gluteeni- ja laktoosivabad toidud



"Mida süüa teha, seda mõtleb iga perenaine. Eriti keeruline on valikute tegemine neis peredes, kus mõni pereliige kannatab toidutalumatuse all.
“Eesti gluteeni- ja laktoosivabad toidud” aitab otsustada, milliseid toiduaineid oleks õige osta, et kõht saaks täis ja et organismis oleksid tasakaalus nii põhitoitained, mineraalid kui ka vitamiinid. Veel suuremat tähelepanu peavad toidu koostisele pöörama gluteeni- ja laktoositalumatuse all kannatajad. Valiku lihtsustamiseks pakuvad Eesti ametikoolide toitlustusasjatundjad välja hulga ideid ja uusi retsepte. Neid tasub katsetada ka tavatoidu valmistajail.
“Eesti gluteeni- ja laktoosivabad toidud” julgustab menüü mitmekesistamiseks kasutama
• eelkõige kodumaiseid köögivilju, marju ja värskeid ürte,
• pähkleid ja seemneid, näiteks sisaldavad sarapuupähklid B1-vitamiini (ehk optimismivitamiini), mandlid antioksüdandina tuntud E-vitamiini ning pistaatsiapähklid muu hulgas rohkesti kiudaineid ja küllastumata rasvhappeid,
• õlisalvei- ehk tšiiaseemneid, mis on valgurikkad ja milles leidub oomega-3- ja oomega-6-rasvhapet,
• kinoa- ehk tšiili hanemaltsa seemneid, milles on magneesiumi, rauda, kaltsiumi ja rohkesti valku,
• aanikaunajahu, mis oma vähese rasvasisalduse ning loodusliku magususe tõttu vähendab vajadust kaloririkaste maiustuste järele ning milles sisalduvad lahustumatud kiudained parandavad soolestiku motoorikat,
• kaaliumi- ja A-vitamiinirohket avokaadot,
• kaera-, riisi-, mandli-, kookos- ja sojapiima, kookoskoort ja –rasva,
• riisi-, maisi-, tatra-, soja- ja teisi gluteenivabu tooteid.
Gluteeni- ja laktoosivaba toit võib olla uskumatult maitsev!
Head katsetamist!

Alapealkiri: 75 toitu, milles ei ole gluteeni ega laktoosi!
Sari: Ise tehtud, hästi tehtud

ISBN 9789949173242
Autorid: Õile Aavik, Marika Kasvand, Liia Saatre, Eha Raal, Inge Rego, Taisi Talviste, Eliise Välja, Hädi Välja
Kirjastus: TEA
Ilmumisaasta: 2015
Keel: eesti
Lehekülgi: 80
Mõõdud: 215x145
Toimetanud: Marika Tamm